Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Ik heb een moderatoranalyse gedaan met een onafhankelijke variabele X, een afhankelijke variabele Y en de moderator sekse. In de analyse is leeftijd als covariaat meegenomen. Alle variabelen zijn gestandaardiseerd. In de output zie je de B-gewichten van de Z_X, Z_leeftijd, seksedummy en de interactie Z_X maal seksedummy.

Om een MRA-figuur te maken, weet ik hoe je a, b, c en d moet invullen (uit Psychologisch Survey). Maar door de covariaat leeftijd heb ik een factor "teveel". Moet ik gewoon doorletteren naar e, waarbij bij d dan de B-waarde van Z_leeftijd wordt ingevuld en bij e de B-waarde van de interactie?
in Literatuur zoeken door (140 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks

Je kunt de covariaat negeren. Dus E is de covariaat, zeg maar. A, B, C en D hadden eigenlijk beter anders genoemd kunnen worden, bijvoorbeeld:

Oude naam
 
Nieuwe naam
(en wat het eigenlijk is)
A regressiecoefficient_intercept
B regressiecoefficient_continue_voorspeller
C regressiecoefficient_dichotome_voorspeller
D regressiecoefficient_interactieterm


Vroeger werden onderzoekers gedwongen om korte variabelenamen te gebruiken in SPSS: SPSS ondersteunde maximaal 8 tekens. Ik vermoed dat daarom waarschijnlijk letters zijn gebruikt.

Tegenwoordig is het juist aan te raden om langere variabelenamen te gebruiken, zodat de variabelenamen 'self-explanatory' zijn. Op die manier is het voor andere onderzoekers (en jezelf in de toekomst) veel makkelijker om met je dataset te werken.

door (77.8k punten)
...