Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Ik wil voor mijn thesis het volgende onderzoeken. Ik doe een onderzoek waarbij er sprake is van een interventie en controle groep. Ik maak gebruik van een voor en nameting (afhankelijke kwantitatieve variabele). Mijn hypothese is dat angst na de interventie zal verminderen. Ik wilde dit met een regressie analyse onderzoeken in SPSS maar ik besef dat ik natuurlijk een voor en nameting heb en een dummy variabele. Ik twijfel of ik het wel goed aanpak en HOE ik dit het best aanpak. Kan iemand mij hier inzicht in geven?
in Anders door (120 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Voor deze data zijn verschillende opties mogelijk. Als je regressie wilt gebruiken kun je of de voormeting opnemen als covariaat of een verschilscore berekenen van voor en nameting. Je kunt ook een factoriele variantie-analyse doen met dezelfde 2 opties, of je doet een repeated measures anova waarbij je zowel je within als je between subject factoren kunt opnemen.
door (46.9k punten)
Hartstikke bedankt.
Ik heb nog een vraag hierover want als ik de voormeting als covariaat gebruik dan is het toch een ANCOVA?

Maar super bedankt.
Dat klopt. Maar een ANCOVA is gewoon een ANOVA met toevoeging van een covariaat.
...