Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
De manipulatiecheck in de eindopdracht roept vragen op. De tutorials wekken de indruk dat het niet uitmaakt of je one-way ANOVA of ANOVA gebruikt. Maar dan heb je hele verschillende uitkomsten. Daarbij wil ik ook weten of je de condities beiden tegelijk moet kunnen draaien of toch, zoals aangegeven apart. Dit vind ik lastig omdat ik denk dat de condities "apart" niet bestaan, het zijn combi's. In de tutorials wordt verder veel gebruik gemaakt van Tukey (zelfs bij ongelijke varianties) ook roept het gebruik van Shapiro Wilks soms vragen op want ergens heb ik geleerd dat dat bij een populatie groter dan 50 alleen mag. Is dat dan niet per combi-conditie?

Ik hoor het graag!

Groet Linda
in Experimenteel Onderzoek (OEO, PB04x2) door (1.4k punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Ik kan niet echt een stuk tekst vinden waar in staat 'shapiro wilks mág alleen bij N > 50. Zo hard zijn statistische 'regels' niet. Daar zou ik niet onnatuurlijk rigide mee zijn.

Ik weet niet wat je bedoelt met one-way vs anova. Dit zou niet moeten uitmaken. Het maakt wel uit hoeveel variabelen je in je model stopt. Er is een situatie te verdedigen waar je enkel naar de manipulatie die je evalueert zelf kijkt, en er is een situatie te verdedigen waar je een 'cross-over'-effect van van een andere manipulatie wilt evalueren, dus one-way vs factorieel checken.

Beide methoden zijn voldoende.
door (63.2k punten)
...