Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Beste Dirk,

De vorige module IDA heb ik met R gewerkt en dit zou ik graag voort willen zetten.

Ik zag dat Andy Field ook een boek heeft voor het werken in met maar het is best een hele uitgave. In hoeverre is het handig om dit boek aan te schaffen en te gebruiken bij de cursus experimenteel onderzoek?

Groeten Tiffany
in Experimenteel Onderzoek (OEO, PB04x2) door (470 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Of het boek handig is om aan te schaffen doe ik liever geen uitspraak over. Ik heb het boek (Discovering Statistics Using R) gelezen, en ben niet ontevreden, maar het is nog niet zo gestroomlijnd als het boek voor SPSS.

Het boek over SPSS en R zijn theorie-technisch in ieder geval identiek. Veel van de stappen die Andy Field in SPSS doet zijn redelijk makkelijk te vertalen naar R. Er zijn slechts enkele punten om op te letten bij ANOVA's, en dat is dat in SPSS standaard de optie aanstaat om type-3 sums of squares te gebruiken. Wat dit is is onderwerp voor een andere vraag, maar in R wordt type-3 niet standaard gekozen. Dit kan consequenties hebben voor modellen met interactietermen.

Als je dus in ANOVA's erop let dat type-3 sums of squares gebruikt worden, dan zou er geen wezenlijk verschil tussen R en SPSS moeten zijn, en zijn de functies tamelijk makkelijk onder de vingers te krijgen.
door (63.1k punten)
Beste Ron,

Bedankt voor je Feedback!

Groeten Tiffany
...