Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Ik heb een ontwikkelingsvragenlijst afgenomen waarvan de 10 domeinen de communicatieve competentie bepalen. Nu vraag ik me af hoe ik de invloed van 1 domeinen op het geheel kan afleiden. De domeinen zijn allemaal op nominaal niveau (ja/nee). Niet elk domein uit de vragenlijst heeft hetzelfde aantal vragen.
in Anders door (120 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Onderzoeksvragen die invloed van een variabele betreffen vereisen altijd experimentele designs.

In jouw geval zou je dus eerst een goede manipulatie van het domein waarin je geinteresseerd bent moeten ontwikkelen.

Vervolgens zou je berekenen hoeveel deelnemers je nodig hebt om eventuele invloed te detecteren; dit hangt deels af van hoe sterk je manipulatie is, en hoe sterk een effect (Cohen's $d$) je verwacht.

Vervolgens zou je dat experiment uitvoeren en kunnen kijken naar invloed van dat doelconstruct (het domein dat je met je manipulatie beinvloedt) op communicatieve competentie.

Het is hierbij belangrijk dat je doelconstruct (zeg, Domein A) conceptueel onafhankelijk is van die communicatieve competentie. Als ze in hun definities overlappen is het onmogelijk om de vraag te stellen of ze elkaar beinvloedden. Als Domein A bijvoorbeeld een onderdeel is van communicatieve competentie, dan geldt noodzakelijkerwijs dat een verandering in Domein A per definitie (letterlijk) een verandering in communicatieve competentie behelst.

Dat is een triviale noodzakelijkheid: het is hetzelfde als vier emmers nemen, een emmer vullen met water, en je dan afvragen of het gewicht van de vier emmers verandert. Je hoeft daar geen onderzoek naar te doen; de definities die je kiest bevatten al het antwoord op de vraag.

Als je bedoelt dat je wil weten hoe sterk elk domein samenhangt met de geaggregeerde score (e.g. somscore of gemiddelde), dan geldt ook daar dat het antwoord noodzakelijkerwijs volgt uit je definities. Als je de geaggregeerde score bijvoorbeeld definieert als een somscore of een gemiddelde, dan is de rol van elk domein simpelweg het gevolg van het aantal vragen. Ja/Nee-vragen kun je 0/1 coderen, en het totale gewicht van de vragenlijst is dan gelijk aan het totale aantal vragen. Het aandeel van elk domein (de 'relatieve invloed' van de score op elk domein) is dan het aantal vragen in dat domein. Ook dit vereist geen analyse; het ligt besloten in je definitie.
door (77.8k punten)
...