Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Bij verwerkingsopdracht 4.4.1 is het antwoord mij niet helemaal duidelijk. Hoezo kan je naar aanleiding van het overlappen van de betrouwbaarheidsintervallen zien dat het goed mogelijk is dat de correlatiecoëfficiënten in de populatie mogelijk gelijk zijn? Het gaat toch om twee verschillende metingen: Boosheid en blijheid en boosheid en pijn.

Hoezo kan je hierbij dan concluderen dat beide schattingen mogelijk uit dezelfde steekproevenverdeling komt?
in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (390 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
 
Beste antwoord

Als je de steekproef oneindig vaak zou herhalen, liggen in 95% van de gevallen de populatiecorrelaties in de 95% betrouwbaarheidsintervallen.

Stel dat je twee betrouwbaarheidsintervallen hebt die zo lopen:

  • [.2; .5]
  • [.4; .6]
Beide zijn consistent met populatiecorrelaties in het interval [.4; .5].
Als in beide gevallen de populatiecorrelatie bijvoorbeeld .45 is, dan zijn de steekproevenverdelingen van die correlaties identiek. De steekproevenverdeling van een correlatie is uitsluitend een functie van de populatiecorrelatie en de steekproefomvang. Het maakt die steekproevenverdeling niet uit "waar hij over gaat".
De correlatie tussen IQ en extraversie, en de correlatie tussen of mensen van augurken houden en hun schoenmaat, kunnen dus prima identieke steekproevenverdelingen hebben (i.e. een steekproefcorrelatie komt dan dus uit dezelfde steekproevenverdeling).
door (77.7k punten)
geselecteerd door
Dank! Ik begrijp 'm. Soms denk ik geloof ik gewoon te moeilijk.
Dat kan lastig zijn. Maar is vaak desondanks beter dan het omgekeerde :-)
...