Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

In OMS 28.6 staat:

Anders dan correlatieanalyse is regressieanalyse asymmetrisch: omdat de waarde van de ene variabele voorspeld wordt met de waarde van de andere variabele, maakt de schaalverdeling van elke variabele uit.

Ik begrijp dit niet goed. Betekent symmetrisch bij correlatie dat de variabelen elkaar wederzijds beïnvloeden en asymmetisch bij regressie dat de voorspelling maar een kant op werkt? Als dat zo is, waarom staat er dan iets over het uitmaken van de schaalverdeling bij? Mijn vraag is eigenlijk: zou dit zinnetje ietsje toegelicht kunnen worden?

in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (3.7k punten)
bewerkt door

1 Antwoord

1 leuk 0 niet-leuks
 
Beste antwoord
Inderdaad, correlaties zijn wederzijds en regressiecoefficenten werken maar een kant op. Correlaties zijn dus hetzelfde onafhankelijk hoe je die plot, bij regressie-analyse ziet de regressielijn er anders uit afhankelijk van wie de onafhankelijke en wie de afhankelijke variabele is. Dit wordt toegelicht in hetzelfde hoofdstuk in paragraaf 28.15: Assymetrie in regressie-analyse.
door (37.3k punten)
geselecteerd door
Ja daar was ik nog niet. Maar inderdaad, daar wordt het ook uitgelegd.
fijn die uitleg, ik stoeide er ook al mee :)
...