Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
bij het interpreteren van ANOVA probeer ik te ontdekken wat omega-kwadraat ons precies vertelt over onze gegevens. Ik heb de definities opgezocht maar heb het net niet helemaal helder voor mezelf. Kan iemand me helpen met een definitie die het praktische ervan uitdrukt?
in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (660 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
 
Beste antwoord
Bij een variantie-analyse toets je of er een significant effect is van je onafhankelijke variabele op je afhankelijke variabele. Door middel van NHST kun je dan bij een klein genoege p-waarde stellen dat het waarschijnlijk is dat het effect dat je in je steekproef vindt ook aanwezig is in de populatie.

Dit zegt echter niks over de sterkte van het effect. Het kan een heel groot effect zijn of een triviaal effect. Daarvoor kijken we ook naar effect sizes. Die geven aan hoe sterk het effect is dat je gevonden hebt. Omega kwadraat is een voorbeeld van zo'n effect size. Met behulp van vuistregels kunnen we die interpreteren en stellen of we een groot of juist klein effect gevonden hebben.
door (49.7k punten)
geselecteerd door
...