Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

Goedenavond,

Ik ben inmiddels aangekomen bij de Games Howell test. Ik vind het sowieso erg ingewikkeld, maar nu wordt deze uitgelegd aan de hand van de DF vanuit de Tukey test. Bij de uitleg van de Tukey test vind ik hier echter niets over. Hoe zit dit in elkaar? De uitkomst van de Tukey test is toch geen aantal DF's? of toch wel ?

Stel dat een gegeven paarsgewijze vergelijking in een Tukey-HSD test een df=7 heeft. 

Groet Linda

in Onderzoekspractica (cursussen) door (1.4k punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Elke post-hoc toets is eigenlijk een variant op een t-test, waarbij op verschillende manieren gecorrigeerd wordt voor het feit dat je meerdere groepen vergelijkt. Dat is eigenlijk het belangrijkste dat je moet weten en onthouden.

Voor elke test wordt een waarde berekend en op basis van het aantal deelnemers wordt de df berekent (n - k net zoals bij de t-test). Dit samen bepaalt of een verschil significant is of niet.

Omdat de Games-Howell een correctie is van de Tukey, wordt deze besproken in termen van de Tukey test en hoe Games-Howell anders is: dat kan simpel worden samengevat dat Games-Howell corrigeert voor ongelijke variantie. Die gebeurt door de df aan te passen. Als je de df kleiner maar heb je een hogere waarde nodig voordat het significant is.
door (48.7k punten)
...