Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

Voor een experimentele studie meet ik het effect van een training op 3 factoren (de afhankelijke variabelen).

De deelnemers van het onderzoek zijn verdeeld over één van de 2 condities:
conditie 1: controlegroep (krijgt geen training)
conditie 2: experimentele groep (krijgt wel training)

Beide groepen vullen 2 keer een vragenlijst in (voor- en nameting). Ik heb per deelnemer een gemiddelde score per afhankelijke variabele op de voor- en nameting. 

 

Samengevat heb ik dus 3 afhankelijke variabelen en 2 onafhankelijke variabelen. De eerste onafhankelijke variabele is conditie (controle of experimentele groep), de tweede onafhankelijke variabele is de factor tijd (voor- en nameting).

Ik wil onderzoeken wat het effect is van de onafhankelijke variabelen (conditie en tijd) op de 3 afhankelijke variabelen (gemiddelde score op toets per variabele). Welke toets gebruik ik in SPSS? Kan het hier om een repeated measures MANOVA gaan?

in SPSS door (140 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Er zijn altijd verschillende manieren om je data te analyseren. In dit geval heb je verschillende opties. Je zou een repeated measures anova kunnen doen met condtie als between subject variabele en voor en nameting als within subject variabele. Je zou ook een factoriele anova kunnen doen met conditie als onafhankelijke variabele, de voormeting als covariaat en de nameting als afhankelijke variabele. Je doet dan een aparte analyse voor elke afhankelijke variabele.
door (49.7k punten)

Bedankt.

Ik wil ook controleren of er een interactie- effect wordt gevonden tussen de onafhankelijke variabelen (tijd en conditie). Dit zou namelijk kunnen verklaren of het verschil tussen de voor- en nameting afhankelijk is van de conditie (controle- of experimentele groep). Kan ik dan nog steeds de repeated measure ANOVA gebruiken? Of kan ik hiervoor beter een repeated measure MANOVA gebruiken? Met een MANOVA kan ik namelijk de verschillen tussen groepen vergelijken waarbij het verschil in gemiddelden van de afhankelijke variabelen tegelijk vergeleken worden. 

...