Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

Beste docenten,

  1. Wat doet het commando /REPEATED in een mixed anova precies? Als ik het meetmoment meeneem achter dit commando, dan kan ik in de output zien wat de onderlinge samenhang tussen de meetmomenten is. Maar wat berekent SPSS nog meer met dit commando? Geeft het bij de fixed effects ook weer wat het effect is van de predictor (bijv. conditie) op de afhankelijke variabele over de tijd (meetmomenten) genomen?
  2. Als ik meetmoment nl. meeneem als interactie met de predictor conditie (parallel als in de oefenopdracht van thema 6.1 vraag 5) dan ga ik uit van een afhankelijkheid tussen de conditie en meetmoment. Betekent dit iets anders dan wanneer ik meetmoment opneem achter /REPEATED?

Ik zit hier al een tijdje over na te denken en kom er niet uit, ik heb beide analyses geprobeerd en er komen andere uitkomsten uit. Hopelijk kan iemand mij meer duidelijkheid verschaffen. :-).

Mvg,

Judi

in Longitudinaal Onderzoek (PB17x2) door (240 punten)
bewerkt door

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Dag Judi,

Als je een model onderzoekt waarbij je nadrukkelijk geïnteresseerd bent in de effecten van TIJD (of METING) op de afhankelijke variabele dien je die expliciet op te geven bij fixed. Met REPEATED modelleer je alleen de correlaties tussen opeenvolgende metingen.

Als je een theoretisch model onderzoekt waarin "meetmoment" een centrale variabelen is, dien je die variabele (en eventuele interacties met die variabele) op te nemen bij FIXED.

MvG, Rolf
door (13.1k punten)

Beste Rolf,

Ik zit ook met deze vraag. Als ik dus een model onderzoek waarin ik wil weten welke effecten verschillende condities over tijd hebben op de AV, dan moet ik Tijd opnemen als fixed effect én als Repeated? Klopt dat?

Hoe rijm ik dit met de terugkoppeling op de oefenopdracht 6.1? Daar staat: 

Een andere manier om het effect van de dagen in het model op te nemen is om de variabele “day” als predictor bij de fixed effecten te zetten.  Hiermee toets je of de AV geleidelijk af- of toeneemt in de loop van de acht dagen.

Vervolgens staat er een voorbeeldsyntax zonder Repeated. 

Ik begrijp dit nog niet. Kun je dit toelichten?

M.v.g. Andrea

Dag Andrea, 

Het gaat erom of je in je theorie een effect van de variabele TIJD op de AV veronderstelt, dan dien je TIJD op te nemen bij FIXED. Als je "daarnaast" de correlaties tussen opeenvolgende metingen wilt modelleren, dien je dat via een REPEATED statement te doen. Als die REPEATED statement weglaat, houd je dus geen rekening met de correlaties tussen metingen in de tijd. Het is de vraag of dat een juiste keuze is. MvG, Rolf 

Dankjewel voor de snelle reactie. Hiermee is het duidelijk geworden. M.v.g Andrea
...