Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
In de leeswijzer van 3.4 Multilevel Analyse vs RM-ANOVA staat dat MLA minder strikte veronderstellingen heeft voor: constante varianties, constante covarianties of constante varianties van de verschilscores.

Wat zijn constante covarianties (compound symmetry)?
in Experimenteel Onderzoek (OEO, PB04x2) door (1.4k punten)

1 Antwoord

1 leuk 0 niet-leuks
compound symmetrie is een erg technisch concept, maar simpel gezegd komt het neer op de assumptie van sphericiteit: het is de assumptie dat de correlatie tussen individuen en een cluster van waarnemingen waaronder ze vallen 'overdraagbaar' is, dus gelijk over clusters.

Dus als er waarnemingen zijn over tijd, dan zou iedere meting een 'cluster' vormen, bijvoorbeeld T0, T1, T2. Compound symmetrie stelt dan dat de correlatie tussen individuen op T0 en van individuen met T0 hetzelfde moet zijn in T1 en in T2.
door (63.5k punten)
...